Istoric


Scurt istoric al Bisericii Baptiste din Bocşa Română

După realizarea unirii, în 1 decembrie 1918, majoritatea funcţionarilor şi ofiţerilor veniţi din Vechiul Regat, nu cunoşteau pe baptişti şi au fost informaţi greşit de cei interesaţi, aţâţându-i contra baptiştilor.

Aceste prigoane au avut diferite caractere: bătăi corporale de o barbarie groaznică, amenzi împovărătoare greu de plătit, confiscări ale Caselor de Rugăciune, închisoare aplicată unor credincioşi şi în special predicatorilor, ponegriri şi calomnii de tot felul, interdicţia de a înmormânta în cimitirele existente, trimiţându-i să-şi înmormânteze morţii în cimitirele animalelor.

În acest tablou sumbru s-a născut Biserica Baptistă din Bocşa Română în anul 1920. Începutul a fost unul slab, dar plin de râvnă al fraţilor din vremea aceea. Biserica nu are un locaş propriu de închinare, întâlnindu-se în diferite case particulare ale fraţilor, aşa cum procedau şi primii creştini la început. Odată cu industrializarea ţării, au venit în Bocşa Română şi alte familii de credincioşi de la sate şi din alte zone ale ţării, iar în anul 1955 fratele Iosif Sărac este ordinat ca păstor. În anul 1962 are loc arondarea bisericiilor, desfiinţându-se una  din bisericile care care existau la câţiva kilometrii una de alta, astfel are loc desfinţarea Bisericii Baptiste din Bocşa Română, ramanand o singură Biserica în Bocşa, zona Vasiova, membrii Bisericii din Bocsa Romana devenind membri ai Biseicii din Bocsa Vasiova. În anii care urmează biserica se adună în casa fratelui Pop din Bocşa Vasiova, astăzi casa pastorală a Bisericii „Harul” Bocşa.  După plecarea fratelui Sărac în anul 1964, biserica rămâne un an şi jumătate fără păstor, iar în vara anului 1965 fr. Băleanu Gheorghe devine păstor al Bisericii, venind din Sebiş-Alba. Biserica creşte în aceşti ani spiritual şi numeric, locul de închinare devenind neîncăpător, se hotăreşte extinderea Casei de Rugăciune. Într-un timp uimitor de scurt se termină lucrările, dar în 13 noiembrie 1975 autorităţile hotăresc demolarea Bisericii Baptiste. Săptămâni la rând fraţii şi surorile veneau şi plângeau lângă zidurile Casei Domnului, ca şi evreii la „Zidul Plângerii”  din  Ierusalim.

Anul 1977 este un punct de referinţă în istoria baptiştilor din Bocşa, inaugurându-se o nouă Casă de Rugăciune, situată tot pe strada Horia, după luni intense de muncă. În anul 1982 fratele Ilie Tinco devine păstor al Bisericii, lucrând în colaborare cu fr. Băleanu până în anul 1985.

În tot acest timp fraţii şi surorile din Bocşa Română ajungeau cu dificultate, dar plini de râvnă în Casa de Rugăciune din strada Horia. Anii aceştia de jertfă, în care se depunea un anumit efort pentru a merge la biserică, cu trenul sau autobuzul a fost o bună mărturie pentru semenii noştrii, copiii Domnului înmulţindu-se în această zonă. Comunismului nu a facilitat ridicarea unei noi Case de Rugăciune, dorinţă arzătoare pentru credincioşii din Bocşa Română.

Căderea comunismului însă, a adus speranţă în această privinţă, anul 1992 marcând reînfiinţarea Bisericii Baptiste din Bocşa Română, care se întâlnea în căsuţa de pe strada Bistriţei. Din iunie până în noiembrie a trebuit să se mute cu închinarea în curtea fam. Miclea, unde aveam ca şi tavan bolta cerului senin, iar ca şi candelabre ciorchinii de struguri. Au fost momente binecuvântate. Concomitent cu întâlnirile bisericii se adunau 40 de copii în atelierul fr. Titi Ionescu.

Din noiembrie 1992 pâna în noiembrie 1994 Biserica s-a mutat în casa fam. Stanciu. Din 4 noiembrie 1994 Biserica se închină în anexa Bisericii până în 24 martie 2004, când este inaugurată sala de închinare.

Nevoia a încă a unui  păstor s-a resimţit imediat după inaugurare. În luna iulie 2003 fr. Puiu Nedved a venit în Bocşa, formând o echipă pastorală cu fr. Tinco. Fr. Ilie Bledea a functionat ca si pastor in perioada 1.10.2004-28.02.2011 in cercul de biserici Bocsa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s